Det djur som inte finns

Det djur som inte finns. 304 sid. GML 2007. 

Två moderna forskare har tagit upp jakten på Enhörningen: en dansk man som söker efter den i litteraturen och en finlandssvensk kvinna, bosatt i Norge, som söker den i bildkonsten. De stöter på en mängd gåtor och förirrar sig i en snårskog av uppslag och material. Kanske finner de också något annat, något som enhörningen står för i den medeltida tankevärlden. Kanske ska de finna vad de söker?

Boken är en gobeläng full av trubadurer, katarer, munkar, nunnor, vävare, medeltida versromaner, lejon, apor och enhörningar. Hela väven hålls ihop av de berömda enhörningsgobelängerna som finns i två serier: den ”röda” på Musée de Cluny i Paris och den ”gröna” på The Cloisters i New York, som skildrar ”Jakten på enhörningen.” Den ”röda” består av sex tapisserier, som alla innehåller en dam och en enhörning och symboliserar varsitt sinne plus ett.  Vill du se hela serien: gå in på Cluny-muséets hemsida, gå vidare till enhörningsbilden och till Tapisseries et tissues.

Varje kapitel i boken bygger på ett sinne och i några fall har berättaren stigit fram ur en gobeläng: apan i kapitlet Smak, tjänsteflickan i kapitlet Hörsel, vävaren i kapitlet Känsel. I slutkapitlet, À mon seul désir, möter vi en välkänd medeltida kvinna: Héloïse skriver brev till Abelard. 

Romanen utkom 1997 på Gyldendal i Norge: Dyret som ikke finnes.

Dyret som ikke finnes (…) er en vakker, vellystig, mangfasettert og overraskende, preget av mange fortellerstemmer, mange sidespor og rike, sanselige beskrivelser. Sanselig er den også i ordets bokstavelige betydning, siden den faktisk handler om sansene – og om Kjærligheten.” Adresseavisen.

”Forfatteren er en uhyre kunnskapsrik kvinne som i tillegg har en sprakende fantasi og et sprudlende intellekt, og hva kan dette annet enn å resultere i en bok som både går i dybden og i høyden, en bok på et høyt litterært nivå?” Østlendingen.

Du kan köpa den svenska versionen direkt av oss för 140 kr plus porto – gå till Kontakt!