1570 säger Michel de Montaigne upp sitt jobb som jurist i Bordeaux. Han är 38 år och han har kommit fram till att det är dags att dra sig tillbaka till sitt gods utanför staden. I ett av godsets tornrum placerar han sitt skrivbord och sitt bibliotek. Här vill han dra sig undan och fundera på sig själv och världen. Han börjar skriva ner sina reflexioner, som snart blir någonting alldeles nytt i litteraturen. Tjugo år senare har han fyllt tre band med detta nya som han kallar essäer. I Försök att läsa Montaigne presenterar jag olika sätt att förstå och beskriva den nya litterära genre som Montaigne skapade. Essäernas viktigaste motiv och teman diskuteras i fem kapitel: det gäller döden, vänskapen, fåfängligheten, erfarenheten och inte minst själva skrivandet. Varje kapitel avslutas med en läsanvisning, där några av Montaignes essäer granskas i detalj.
Boken är på 141 sidor och utkom 2000 på förlaget Symposion. Den finns också utgiven på norska (Gyldendal 2000). Den svenska utgåvan nytrycktes på dejavu 2010 och finns att köpa i nätbokhandeln, t.ex.adlibris.
Så här avslutade Thure Stenström sin recension i Svenska Dagbladet 18/6 2001: ”Men som helhet lämnar Melbergs essäsamling ändå så många kloka och fängslande synpunkter på ämnet – beröringspunkter med postmodernismen, med Proust, med mystikens via negativa – att man till slut sträcker vapen. Montaigne skildrade gärna både tillvaron och tänkandet som ’une branloire pérenne’, en evig gungbräda. Kombinationen Melberg-Montaigne tycks som gjord för sommarens hängmatta.”